AMINTIRI DIN APUSENI

AMINTIRI DIN APUSENI

Translate

Ocrotitorii Apusenilor

Azi, 21 octombrie, Biserica Ortodoxă Română cinsteşte amintirea Sfinţilor Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Sofronie, apostoli ai Ortodoxiei în Ardeal. 

"Cuviosul Sofronie de la Cioara, s-a nascut in satul Cioara, din partile Orastiei, ca fiu al unei familii preotesti. Ucenicia in calugarie si-a facut-o in Tara Romaneasca. Reintors la Cioara, a intemeiat un schit in mijlocul codrilor, invatand pe romani calea mantuirii. Pentru ravna lui fara de Legea ortodoxa, a fost inchis in temnita de la Bobalna. Eliberat de multime, Cuviosul marturisitor a plecat in Muntii Apuseni, indemnand pe credinciosi sa tina obiceiurile stramosesti. A fost prins din nou si inchis la Abrud. Eliberat inca o data, mergea din loc in loc, tinand soboare, adica adunari, si invatand poporul: "Stricati silnica unire cu Roma, invata el, cereti episcop romanesc in Transilvania!" Iar cand a inteles ca si-a implinit chemarea, s-a retras la Manastirea Argesului, unde s-a savarsit cu pace."

Legenda spune despre Cuviosul Sofronie că a fost duhovnicul lui Horea. Istoria consemnează că el a ridicat la revoltă locuitorii Apusenilor, pentru apărarea legii strămoşeşti. Cam aşa se făcea, spre finele veacului al XVIII-lea, înainte de 1784, un miting. Cu alte cuvinte, înainte de a se ridica pentru drepturile lor, moţii au luptat pentru cele ale sufletului, pentru dreptul de a-şi păstra tradiţia... şi împotriva unei manipulări majore.

Fie el ocrotitor celor care astăzi se luptă pentru salvarea Apusenilor !

Mai multe despre sfinţii ce se prăznuiesc azi (www.crestinortodox.ro)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu