Fân, cultură, filme şi şapte biserici

 

 "Noi, ca popor, pentru a supravieţui, trebuie să ne retragem în munţi,
în cultură. Altfel ne calcă gorilele cu Jeep-ul." 

Dan Puric

O săptămână plină de evenimente ...
 E săptămâna Fân Fest, cel mai mare, mai complex şi mai vesel festival al fânului la Roşia care s-a desfăşurat vreodată.
"Ţinem munţii în loc. Roşia Montană trăieşte prin cultură."
Şi chiar asta se întâmplă : o mână de oameni salvează un munte lipindu-se cu sufletele de el, devenind una cu satul acesta frumos, blestemat cu preamultă bogăţie. Trupurile lor fragile şi minţile lor pline de fantezie sunt scutul ce apără de atâţi ani Roşia Montană, patrimoniul şi natura ei, ce apără totodată cinstea obrazului nostru al tuturor. Nimeni nu va putea spune, în veacurile ce vor veni, că noi am fost gata să vindem orice : istoria le va pune înainte legenda acelor tineri minunaţi care au strigat, iarna în Bucureşti şi vara în Apuseni, că  Roşia Montană nu e de vânzare. Sunt tare mândră de ei.

Eu nu sunt la Fân Fest. Sunt departe, şi mi-e dor. Mi-e dor din toate cel mai tare de focul de tabără, şi de poveştile din jurul lui...Mă mângâie ideea că am fost destul de norocoasă să fiu la Fân Fest de două ori, în 2007 şi în 2011. Sunt tare mândră de voi, cei ce sunteţi acolo anul acesta, iar celor ce nu sunteţi, vă sugerez să nu vă necăjiţi, veţi merge la anul. Munţii rămân pe loc. 
Şi cultura, sperăm... Mă gândesc că e o experienţă cu dublu sens, şi mă rog ca toţi cei ce au dăruit Roşiei Montane inimile şi entuziasmul lor să se molipsească de dârzenia moţilor...

Pentru cei ce sunt la Roşia Montană şi mai ales pentru cei ce nu sunt, vă invit să vizionaţi Sâmbătă 18 august la ora 15,45 pe TVR Cultural prima parte a documentarului CELE ŞAPTE BISERICI ALE LUI MIHĂILĂ GRITTA, în cadrul seriei Poveştilor de Taină ale Apusenilor.  Vă amintesc că Mihăilă Gritta a fost miner de aur din Roşia Montană, că existenţa lui se află pe muchea dintre legendă şi realitate, că ne rămân şapte biserici ctitorite de el în Apuseni, dintre care cea mai veche este chiar cea din Roşia Montană, care astăzi şi-a sărbătorit Sfânta Ocrotitoare...


A propos de cultură.

Poveştile de taină ale Apusenilor a fost cel mai important proiect pe care l-am realizat pentru TVR Cultural
Nu mi-e deloc indiferent că această pagină a vieţilor noastre se închide. 
Sper că nici vouă...

Mă bântuie o întrebare.
Prin cultură ne-am apărat, în diferite etape ale existenţei noastre, fiinţa de neam. Şi nu de puţine ori, ca indivizi, fiinţa sufletească. Indiferent de natura ameninţărilor, din partea unei puteri străine sau unui regim (comunist, de pildă) ostil şi opresiv.
Cultura prin ce ne-o putem apăra ?

Un comentariu:

  1. Cei care suntem mai aproape de Rosia, chiar daca nu putem lipsi de la servici, ne-am bucurat ieri (l-am intampinat si escortat pe Tica in Piata Veche) si o sa ne intoarcem in Rosia sambata dimineata pentru inca doua zile de FanFest :)
    Multumim pentru astfel de articole de calitate!

    RăspundețiȘtergere