Mâine după amiază la Cărtureşti

Mâine după amiază, vineri 4 noiembrie ora 18.30, Asociaţia Heritage lansează la Ceainăria Cărtureşti (str. Artur Verona) două produse media ce se constituie
într-un arc peste timp.
Este vorba de albumul şi filmul realizate în 1957 de ing. Adrian Steclaci pentru a omagia splendoarea Masivului Cetate de la Roşia Montană, care astăzi nu mai există, şi de documentarul produs de TVR exact o jumătate de secol mai târziu, Apusul Aurarilor (scenariul şi regia Cristina Oancea, TVR 2007), o istorie a mineritului de aur în Munţii Apuseni, de la foarte îndepărtatele sale origini până la ... Roşia Montană.
Pentru toţi cei care simt interes, curiozitate sau responsabilitate pentru patrimoniul material şi uman al Apusenilor, un prilej de a vedea şi de a afla mai multe despre cele ce mai sunt, şi cele ce deja nu mai sunt, prin Apuseni...
Pentru mine - o mare bucurie de a şti că se află la dispoziţia publicului un documentar care nu a mai fost difuzat de 4 ani, vreme în care a fost distins cu numeroase premii (vezi şi http://amintiridinapuseni.blogspot.com/p/filmele.html) - un film care s-a dorit în primul rând o întâlnire cu ultima generaţie de mineri aurari în sensul tradiţional al cuvântului.
Albumul şi filmul inginerului Steclaci, rod al unei mari pasiuni, propun o altă întâlnire unică, şi anume cu un munte care nu mai există : masivul Cetate se ridica pe locul actualei exploatări în carieră de la Roşia Montana, deschisă în anii 70, şi veţi vedea că era exact atât de minunat cum a fost descris de călătorii veacurilor al 18-lea şi al 19-lea ce l-au menţionat în scrierile lor.
Pe curând, aşadar, în librării.

Pentru mai multe informaţii,
http://asociatiaheritage.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu