Curățenie de primăvară

 Să deschizi larg ferestrele micuțe, să intre primele raze de soare și vântul subțire și rece al sfârșitului de iarnă să aducă un iz de pământ reavăn, de sub ultimele petice de zăpadă care se topesc. Să proptești ușa de lemn cu coada măturii, să se lumineze târnațul și să scuturi mai ușor pânzele ce păianjen care s-au prins de grindă de când n-ai mai trecut pe-aici. Un rând de var peste pereții albi dinlăuntru, și poate ceva ulei ars pe bârnele negre dinafară, dacă te-ajută un meșter harnic. Să speli geamurile, că ochii au văzut doar calculatoare toată iarna și au nevoie de cât de multă lumină, și-apoi să pui perdele curate, cearceafuri curate, care miros a levănțică și busuioc, să scuturi păturile și preșurile, să aprinzi candela și focul în sobă și...



Mai e mult până atunci. Deocamdată ne-am apucat de curățenia de primăvară pe-aici, pe blog. Că s-a cam așternut praf prin gândurile noastre...

Să punem lumina frumoasă a sfârșitului de iarnă în poza aia din susul paginii, în cinstea Roșiei Montane și a celor 1893 de ani ai săi. 



Șă mai strângem din listele din partea dreaptă, că pe unele le știți iar altele poate nu vă mai interesează. Să actualizăm adresele pe unde mai putem vedea filme, că asta ne e bucuria. 

Să descoperim că unele pagini sau link-uri sau chiar albume nu mai există, pe site-urile unde le-am citit cândva. Să ne pară rău. Să descoperim cât de multe alte cărți și filme au apărut. Să ne pară bine...

Nici o listă nu a fost ștearsă, și deocamdată nici actualizată, și mă gândesc că fiecare link va trebui să fie verificat cu atenție, dar asta va mai lua o bucată de vreme. Deocamdată listele de cărți, filme, articole sau muzici care ne-au ostoit dorul de Munții Apuseni uneori se regăsesc așa cum erau într-o pagină, intitulată „Mai multe de citit, mai multe de văzut...”, în secțiunea MAI MULTE...

Au dispărut adresele unde se aflau câteva albume dragi de fotografii. Dar fotografiile le avem încă, așa că dacă aveți răbdare le vom pune una câte una la loc. Acum e vremea, până nu vine primăvara de tot și ne apucă dorul de ducă.

Și nu, nu ne-o fi ușor, că unele tehnici s-au schimbat iar pe altele le-am uitat, dar le vom învăța cu bucurie, că ne țin Apusenii mai aproape. 

Stați cu ochii pe noi, că poate nu vă vom dezamăgi nici de data asta.

#

Câteva zile mai târziu. Am descoperit că majoritatea link-urilor care conduc la filme nu mai sunt disponibile. Unele din motive legate de aplicarea legii drepturilor de autor, altele din cauza unor modificări de adrese (inclusiv tvr +) Vom reveni cu o listă nouă, de adrese actualizate. 

Am adăugat de asemenea câteva cărți, nu toate. Mai am de lucru pentru o bună bucată de iarnă. 

Dar cu ocazia asta mi-am amintit să adaug o cuvenită reverență către cei care le-au editat : Asociația Baia Domnilor. Și înainte de a reveni cu mai multe povești despre acești oameni minunați, muzeul și cărțile lor, voi adăuga (de pe pagina Asociației de FB) o listă a cărților pe care domniile lor le-au editat și care se pot cumpăra la Muzeul Buciumanilor, în satul Bucium Poieni comuna Bucium.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu