De la Bucium, din Țara Moților

Azi-noapte m-am visat la Bucium...

Eram înconjurată de căsuțele de lemn, familiare, sprijinite de deal și de umbra căpițelor, și de undeva, de departe, parcă se auzea un tulnic...
Nu, nu e vis, e expoziția multimedia De la Bucium, din Țara Moților, adusă la Muzeul Țăranului Român de asociația encontres du Patrimoine Europe Roumanie. Și mai sunt acolo zilele astea:
http://www.patrimoniu-rper.com/documente/caiet_program_ro.pdf


 
În jurul unei mese de lemn, mărginită de două bănci și câteva scaune, din acelea cum se văd numai la Bucium, s-au adunat câțiva mari și devotați prieteni ai Țării Moților, de la personalități de marcă ale culturii române și frnacețe la tineri studenți și absolvenți ai Universităților de Vară organizate de RPER în ultimii ani în Apuseni. Valoarea acestei inițiative a fost confirmată de foarte importanta distincție acorfată de Guvernul Francez doamnei Ștefana Bianu, ca lider și inițiator al acestui fenomen.

Nu voi intra în detalii, pentru că le veți putea cu siguranță găsi pe http://www.patrimoniu-rper.com/
și pentru că oricum nici vorbele frumoase, nici onorurile nu pot răsplăti bucata imensă de inimă pe care Ștefana a dăruit-o moților...

Vreau doar să vă atrag atenția că dintre cele vreo 30 de case, mai mult decât seculare și aflate la momentul studierii lor în pericol major de degradare, pe care le puteți vedea în expoziție, cel puțin două nu le mai puteți vedea, așa, la Bucium... Una, pe Valea Negrilesii, imediat după Hanul Ursita, pentru că a fost deja dărâmată. Cealaltă, Casa Colda cum e numită în expunere, pentru că nu mai e în pericol : ea a fost restaurată de RPER.
Și tot din inițiativa RPER și pe baza documentației elaborate în Universitatea de vară, Troițele Buciumanilor au fost clasate ca Monumente Istorice.



 Sunt foarte onorată că RPER ne-a inclus munca în proiectul lor : în seara aceasta, la orele 18.30, prin bunăvoința Televiziunii Române, la MȚR va fi proiectat documentarul LA ÎNCEPUTUL LUCRURILOR (2013)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu