AMINTIRI DIN APUSENI

AMINTIRI DIN APUSENI

Translate

Pentru mine, Roșia Montană înseamnă ...


O întrebare firească, la aniversare. Pe care vă invit să v-o puneți și voi.
Ce înseamnă Roșia Montană pentru mine ?
Pentru mine, Roșia Montană înseamnă...
... Roșia Montană înseamnă poarta sufletului meu către Munții Apuseni.
De dragul acestei mici localități, cea mai cunoscută și cea mai primejduită dintre comunele Apusenilor, am urcat acum zece ani calea de la Alba la Abrud, și mi-am lăsat inima și dorul între văile domoale și acoperite de zăpadă.

... Roșia Montană înseamnă poarta sufletului meu către neam, istorie și identitate.
Și eu ca și cei mai mulți dintre voi am crescut pe muchea îngustă ce delimita în comunism adevărul de minciună și istoria de propagandă. La Roșia Montană, și apoi la Bucium, la Abrud, la Câmpeni, la Mărișel, la Vidra, la Lupșa, la Muntele Mare, și tot mereu mai departe, am învățat din nou, ca adult, istoria țării mele, de la agatârși la partizani, povestită de oameni care o iubesc și care cred în ea.

... Roșia Montană înseamnă istoria mineritului aurifer în Apuseni. Înseamnă Aurul Apusenilor.
... Roșia Montană a deschis, probabil cea mai importantă etapă din viața mea profesională de până acum, un capitol amplu, de zece ani (până acum...), în care am încercat să învăț mai mult, să lucrez mai bine, să inventez o cale pentru a da expresia potrivită unor povești care cereau neapărat să fie povestite, și care meritau să fie povestite cât mai bine. Nu am reușit niciodată să le povestesc așa de bine cum meritau ele - dar datorită lor am continuat, târâș-grăpiș, să cresc...

... Roșia Montană înseamnă o piatră de încercare. Apariția demonului care ispitește și care amenință, în cazul meu costumat elegant ca funcționar înalt în managementul cultural... O poveste confuză din care rezulta că povestea Roșiei Montane ar trebui să rămână nespusă. O poveste tristă din care nu am aflat nimic nou despre oameni - dar am aflat ceva nou despre mine. Ceva bun.

... Roșia Montană înseamnă și una din cele mai frumoase lecții despre oameni. O sită fină prin care ei se cern. Un indicator, cum e turnesolul, care le arată adevărata natură. Am cunoscut, prin prisma ei, bogăția interioară, forța și curajul semenilor mei - fie că erau locuitorii neclintiți ai Apusenilor, fie că erau colegii mei, fie că erau specialiști inflexibili în fața oricărei presiuni pentru adevărul profesiei lor, fie că erau mii de tineri care au înflorit piețele orașelor mari scandând ”Roșia Montană nu e de vânzare!”.
Sigur, alții au arătat, în contact cu Roșia Montană, chipul verde albăstrui (CYAN) al putregaiului toxic și al corupției. Dar una peste alta bilanțul neamului meu e pozitiv, și eu sunt optimistă.

... Roșia Montană înseamnă prima cauză comună care ne-a adunat și mobilizat în acest ultim sfert de veac care înseamnă și viața mea de adult. Și prima cauză câștigată, aș îndrăzni să sper. Un început târziu, dar sper că nu tardiv, de deșteptare, de regăsire. Și totodată de regăsire a încrederii în sine, în ceilalți, în comunitate, în viitor.

... Roșia Montană înseamnă să înveți să renunți. Dar înseamnă totodată și să înveți că la anumite lucruri nu poți să renunți. Roșia Montană înseamnă să înveți să-ți asumi.

... Roșia Montană înseamnă 1884 de ani de istorie atestată. Cinci milenii de aur în Apuseni. Înseamnă mine romane și șapte biserici. Înseamnă o pereche de șosete de lână sosite prin poștă și un borcan de dulceață de măceșe. Un colț de paradis pe pământ și un patrimoniu mondial. O amenințare imensă la siguranța noastră și viitorul copiilor noștri. O comoară blestemată.
Înseamnă ani de muncă pentru DNA ...
 ... o metaforă pentru întreaga țară.

Mulțumesc, Roșia Montană, datorită ție inima mea e mai caldă și mintea mea mai limpede.

Un comentariu:

  1. http://www.ziarulunirea.ro/6-februarie-2015-rosia-montana-cea-mai-veche-localitate-miniera-din-romania-implineste-1884-de-ani-de-la-prima-atestare-documentara-309052.html

    RăspundețiȘtergere